GRATIS 😋 MATGUIDE

Binyretretthet. Eksisterer det?

Mar 09, 2021
Mat mot stress, Binyretretthet, Adrenal fatigue

BINYRETRETTHET?

En populær, men omstridt teori, kalt binyretretthet, knytter kronisk stress til utmattelse av binyrene, som en mulig årsak til konstant mangel på energi. 

Lav energi og tretthet er blant de vanligste årsakene til at vi søker hjelp fra lege eller alternative behandlere. Til tross for at det er så vanlig, kan det være utfordrende å få en klar diagnose, fordi så mange medisinske problemer kan føre til tretthet og utmattelse. Vi kan likevel drive detektivarbeid, skaffe oss en medisinsk historie, gjøre fysiske undersøkelser og ta noen forskjellige prøver. 

Er binyretretthet en reell sykdom?

Binyrene er to små kjertler som sitter på toppen av nyrene og produserer flere hormoner, og et av de er stresshormonet kortisol. Når vi er under stress, produserer og frigjør binyrene kortisol i blodet i korte perioder. 

Teorien om binyretretthet antyder at langvarig eksponering for stress kan “tømme” binyrene, som resulterer i unormalt lav kortisol produksjon. Typiske symptomer på for lite kortisol er  hjernetåke, lav energi, depresjon, salt og søtbehov og mange andre vage symptomer. For tiden er det likevel mange blogger og alternative behandlere som skriver om eller som behandler utmattelse av binyrene.

Mye tyder på at binyretretthet er en feilaktig beskrivelse av hva som skjer, for kan binyrer egentlig bli trette? (De kan bli betente og defekte, men det er noe annet). Det ser klart ut til at binyrene av forskjellige årsaker slutter å produsere nok av alle hormonene de skal produsere, men kanskje dette ikke er styrt fra binyrene.

Akkurat som andre hormonproduserende kjertler i kroppen, er det ikke selve kjertelen som bestemmer hvor mye hormoner som skal produseres, men kjertlene produserer etter signalene de får fra hjernen. Så kanskje vi bør se litt lengre opp i systemet.

Binyrenes produksjon styres fra hypothalamus i hjernen, som skiller ut et stimulerende hormon CRH til hypofysen som igjen skiller ut binyrenes “moder hormon”  ACTH. Alt dette er først og fremst styrt av din døgnsyklus hvor det skilles ut aller mest kortisol sent på natten, så du skal kunne våkne av deg selv hver morgen. Ellers det øker også mye ved stressreaksjoner vi utsettes for.

Disse binyrehormonene kan fint la seg teste, og en enkel metode er å teste det i spytt, fire til fem ganger i løpet av et døgn, så vi kan se hele døgn kurven. Dette kan være veldig nyttig, for å skjønne litt mer av hvor problemet kan ligge. Så ja, ved målinger ser vi om binyrene produserer for mye eller for lite stresshormoner, men det trenger altså ikke å være ensbetydende med at de er “tømt” eller “trette”.

Kanskje er dette bare enda en fantastisk måte kroppen evner å beskytte seg selv, så du blir tvunget til å ro deg ned. Innen funksjonell medisin omtales denne tilstanden som binyreinsuffisiens, altså at binyrene ikke strekker til, som kan ha mange årsaker.

Hva om jeg har reelle symptomer på binyretretthet?

Hvis du har kronisk tretthet, hjernetåke, mangel på motivasjon, bør du først ha en grundig evaluering hos en lege. Binyrene kan også bli utsatt for inflammasjon som vil hemme binyrenes produksjons og sykdommen Addison er en autoimmun sykdom som rammer akkurat binyrene. Mange andre helsetilstander, autoimmune sykdommer og livsstilssykdommer kan også forårsake symptomer på trette binyrer fordi mange andre hormonsystemer samarbeider tett med binyrene. Mange blir skuffet over at det ikke finnes en reell diagnose på symptomene de føler og blir sinte når legene sier "det er ingenting galt med deg" eller "dette er bare i hodet ditt."

Uansett om det finnes en diagnose for nedsatt produksjon av binyrenes hormoner eller ikke er det aller første spørsmålet du bør stille deg selv, hvorfor skulle binyrene dine bli “tømt” i første omgang? Eller hvorfor slutter hypothalamus å skille ut sitt stimulerende hormon? Da bør du ta en grundig titt på hvilke typer stressfaktorer som kan påvirke deg til å “slite ut eller bremse” binyrene. 

Hva er typiske symptomer på binyre “utilstrekkelighet”?

 De vanligste er:

  • nervøsitet og angst
  • kronisk utmattelse
  • fordøyelsesproblemer
  • muskelsmerter
  • hjernetåke
  • hårtap 

I mer alvorlige tilfeller kan disse symptomene oppstå:

  • depresjon
  • diaré og av og til kvalme
  • lavt blodtrykk
  • hyperpigmentering

Hva bør jeg gjøre?

Alternative og komplementære behandlere har ofte bedre resultater fordi konsultasjonene og behandlingene oftest varer lengre og det brukes mere tid til å se på helheten. De beste og raskeste resultatene kommer hvis vi kombinerer forskjellige medisinske behandlinger med stressmestring, bevegelse, riktig mat og tidvis kosttilskudd som gode adaptogene urter, vitaminer og mineraler.

Mat og urter som støtter binyrene! 

Det er mye du kan gjøre selv for å føle deg bedre, selv om det kan være ekstra utfordrende akkurat når du overhode ikke har energi til å ta tak i matvanene. Det blir fort en ond sirkel, men start med å begrense all mat og drikke med mye raffinert og bearbeidet sukker, stivelse og usunt fett. Det er viktig å stabilisere blodsukkeret som jobber tett sammen med stresshormonene dine. 

Denne maten vil du unngå:

  • hvitt sukker
  • hvite og finmalte melsorter
  • alkohol
  • koffein
  • fritert mat
  • bearbeidet- og ferdigmat
  • brus
  • kunstige søtningsstoffer

Spis ren og hel mat gjerne økologisk:

  • rent kjøtt
  • fisk
  • egg
  • belgfrukter (erter, bønner og linser)
  • nøtter
  • bladgrønnsaker og fargerike grønnsaker
  • helkorn, (altså ikke finmalt uten skall)
  • frukt (spis frukt, ikke drikk den som juice og smoothie)
  • litt havsalt
  • sunne fettstoffer som olivenolje, kokosnøttolje og druefrøolje
  • drikk nok vann 1-1,5 liter per dag 

Under stress så forbruker kroppen ekstra mye av enkelte mineraler. Spesielt viktige er magnesium, A-vitamin, B-vitaminer og C-vitamin. 

Magnesium er involvert i over 800 forskjellige prosesser i kroppen og blir nærmest “tappet” under stress, så sørg for mat som inneholder mye magnesium som vil hjelpe deg å stå bedre i mot stress. Du finner mest magnesium i nøtter, frø, erter, bønner, linser, avokado, banan, tofu, fet fisk og mørk sjokolade. 

A-vitamin er en viktig faktor for mange funksjoner i kroppen og vi har lett for å ha for lite gjennom dagens kost som består av lite innmat fra dyreriket, som er den viktigste kilden til retinol som er den aktive formen for vitamin A som kroppen kan benytte. 

B-vitaminer er co-faktorer i binyrefunksjon spesielt B-5 (pantotensyre). Storfe, fisk, fugl, vilt, egg, nøtter og frø er særlig rike på B-5. Les mer om B-vitaminer og stress her.

C-vitamin er en viktig komponent i binyrene og vil også brukes mye av under stress. Gode kilder til C-vitamin er mørke grønne blader som i spinat, rukkola, brokkoli, paprika, frisk frukt, spesielt alle sitrusfrukter, kiwi og jordbær.

 Det aller viktigste er å velge ren og hel mat som ikke er hardt bearbeidet med tilsatt sukker, stivelse, stabilisatorer (emulgulatorer) og andre tilsetningsstoffer som stresser kroppen, fordi de kan være årsak til biologiske blokkeringer. Det er også viktig å være godt hydrert. Dehydrering kan påvirke stressnivået og tvinge binyrene til å produsere ekstra kortisol.

 

Her finner du en artikkel om kroppens forskjellige faser av stressresponsen, som kan være nyttig å lese for å forstå mer av hvordan stress kan være en del av dine helseplager. Du finner artikkelen her: https://www.bioboost.no/blog/trett-og-lite-energi

Ønsker du å få tilsendt link til nye artikler fremover, så kan du abonnere på nyhetsbrevet som du finner nederst på siden her.  

Referanser:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27557747/

https://sml.snl.no/CRH

https://sml.snl.no/hormoner

Ønsker du en konsultasjon, har du noen spørsmål eller ønsker du å ta en prat, er du hjertelig velkommen til å bestille en gratis Bli-kjent-samtale.

Bestill her

Hold deg oppdatert!

Meld deg på e-post listen og få melding om nye artikler, forskning, tips eller oppskrifter.
Ikke bekymre deg, du vil ikke bli spammet 😊.

Du kan selvfølgelig melde deg av ved å klikke avmeld som står nederst i e-posten.