GRATIS 😋 MATGUIDE

Magesyre & Mindful eating

aminosyrer amylase b-vitaminer dysbiose fett fordøyelsen fordøyelsesenzymer gallesyre heidelbergtest hjerne hormoner hypoklorhydri ibd irritabel tarm karbohydrater lipase magesmerter magesyre magesyretest mellomgulvsbrokk mikrober mindful eating natrontest pepsin protein rødt sibo steroidehormoner stress sure oppstøt vitaminer & mineraler Mar 15, 2021
Lite magesyre eller Mellomgulvsbrokk, hiatus hernie

I denne andre artikkelen om stress har jeg fokusert på hvordan stress påvirker fordøyelsen. Stress på fordøyelsen er såpass omfattende at jeg har valgt å dele den opp til i første omgang kun beskrive matens reise fra tallerken til den er gjennom magesekken.

Viktigheten av magesyre og “Mindful eating” 

Ved stress svekkes lukt- og smakssansene som gjør at vi trenger enda sterkere stimuli for å oppnå den effekten man “fyser” etter. Søtt vil smake mindre søtt og de gode duftene vil ikke stimulere luktesansen på samme måte som hos en uthvilt og tilstedeværende person. Allerede gjennom smaksløkene for søtt, umani og bitterstoffer kan vi finne glukokortikoider (steroidhormoner) som bla. har i oppgave å hemme inflammasjon. Dette kan bety at stress kan føre til endringer i smak følsomhet ved å slå av bestemte smaks gener som vil påvirke hva kroppen signaliserer og hva den foretrekker av smaker. Det kan rett og slett styre deg til å ta dårlige matvalg.

Det neste som skjer i fordøyelsen under stress er at spyttproduksjonen hemmes. Og spytt er viktig for produksjon av viktige fordøyelsesenzymer til å fordøye karbohydratene som starter allerede i munnhulen. Disse enzymene skilles ut når vi smaker og tygger maten. Hiver du maten i deg, kanskje på farten, foran en skjerm eller mens du gjør en jobb, er dette med på å bremse alle sansene, både fordi du mest sannsynlig ikke tygger maten godt nok eller ikke lar sanseinntrykkene få slippe til.

Når tilstrekkelig spyttsekresjon og enzymer ikke når magesekken bremser dette produksjon av viktig magesyre og bidrar til for lav magesyre, fint kalt hypoklorhydri.

De tre viktigste oppgavene til magesyre:

  • Å bidra til å bryte ned proteiner å absorbere mineraler og vitaminer
  • Å drepe uønskede mikrober og patogene bakterier
  • Stimulere til utskillelse av gallesyre og fordøyelsesenzymer

De aller fleste sykdomsfremkallende bakterier og mikrober som vi kan få i oss via gjennom munnen overlever ikke magesyren, så den fungerer på denne måten som kroppens førstelinjeforsvar mot uønskede inntrengere (etter huden, da).

UFORDØYD MAT

Karbohydrater

Når karbohydratene ikke brytes ned av nok fordøyelsesenzymer vil de ufordøyde sukkermolekylene forårsake store mengder med fermentert sukker og stivelse som sørger for god grobunn for uheldige og sykdomsfremkallende tarmbakterier og mikrober. 

Spiser du et kosthold bestående av mye sukker, stivelse og tomme karbohydrater med lite fiber, vil de ugunstige bakteriene lettere kunne kolonisere tarmen. De gode bakteriene er avhengige av viktige og riktig fiber for å kunne holde de dårlige opportunistiske bakteriene i sjakk.

Ubalanser i tarmbiotaen vil oftest gi store luftplager med magesmerter, forstoppelser, diaré og oftestt bidra til matintoleranse.

Fett

Leverens evne til å produsere gallesyre er også avhengig av et surt nok miljø i magen. Gallesyre trenger vi for å løse opp (emulgere) fettet så det kan absorberes i tarmen, Denne prosessen stimulerer også bukspyttkjertelen til å produsere resten av fordøyelsesenzymene som slippes ut øverst i tynntarmen sammen gallesyren.

Uten gallesyre og viktige enzymer klarer vi ikke å ta opp fettet som er livsviktig energikilde til utallige viktige funksjoner, som f eks danne nye celler, hjernefunksjon, danne kolesterol som er grunnlaget for å danne hormonene våre og isolasjon i nervesystemet, for å nevne noen.

Protein

En annen viktig oppgave magesyren har er å aktivere fordøyelses enzymet pepsin, som sørger for den første nedbrytingen av proteinene i maten. Spiser du fort og i tillegg danner for lite magesyre, kan du være nokså sikker på at du ikke får i deg den næringen du trenger av fra proteinet du spiser. 

Protein må brytes ned til aminosyrer, som kroppen er fullstendig avhengig av for alt fra energi og byggeklosser til vev som muskler, hår, negler, hud og tarmslimhinner til en del hormoner og til signalstoffer i hjerne- og nervesystemet. 

Vitaminer og mineraler

Vi trenger også magesyre for at tarmen skal ta opp viktige vitaminer og mineraler. Opptak av vitamin B12 er for eksempel avhengig av tilstrekkelig med magesyre. Mangel på B-12 er forbundet med mange alvorlige sykdommer og ubalanser.

For lite magesyre kan rett og slett bidra til mange følgesykdommer, på grunn av næringsmangler.

Vanlige symptomer på for lav magesyre

  • Halsbrann/refluks (i ekstreme tilfeller)
  • Maten blir liggende lenge i magen og forårsake oppblåsthet og gassdannelse
  • Matintoleranser og sensitivitet
  • Diaré og / eller forstoppelse
  • Dårlig ånde
  • Hudproblemer som f eks. akne og Rosacea, flisete hår og negler
  • Ufordøyd mat i avføring
  • Kvalme og ømhet øverst på venstre side av magen
  • Følelsen av at maten ikke vil ned i magen
  • Raping
  • Mye kremting og hes stemme

Magesyre består av saltsyre (HCl), kaliumklorid og natriumklorid og regnes som en av de viktigste væskene vi har i menneskekroppen og er nesten så syrlig som batterisyre med en pH på rundt 1-2,5, for at maten vi spiser skal løse seg tilstrekkelig opp i magen. (Ellers i kroppen strever kroppen etter å holde et nøytralt miljø, det vil si hverken surt eller basisk, mens magesekken et klart unntak).

 

Halsbrann

Siden lukkemuskelen mellom mage og spiserør trenger riktig at innholdet i magen holdes godt under pH4, vil resultat av for høy pH verdi i magen gjøre så klaffen ikke lukker seg skikkelig, og det er derfor mange opplever sure oppstøt, selv om det er lav magesyre. I spiserøret tåler ikke så surt miljø, så selv pH 4-5 vil kjennes sviende ut, når det kommer opp sure oppstøt fra mageinnholdet.

Det kan være vanlig å oppleve en stinn og uvel følelse i mellomgulvet når denne prosessen ikke går helt som den skal. 

Når vi blir eldre, danner vi stadig mindre magesyre - noe som kan øke gastrointestinale problemer som halsbrann, oppblåsthet, forstoppelser og dårlig næringsopptak.

En ufullstendig fordøyelse i magesekken vil nesten alltid påvirke resten av fordøyelsen, og kan bla. føre til ubalanse i tarmbakteriene (dysbiose), matoverfølsomhet (matintoleranser) og økt tarmpermeabilitet (lekk tarm). Dette er tema jeg kommer til å skrive mye om i ukene fremover, så følg med ☺️.

Vanligste årsaker til for lav magesyre:

  • Stress
  • For mye karbohydrater i kosten
  • For mye drikke til måltidet tynner ut magesyren og øker ph-verdien
  • Mangel på B6 eller sink
  • Saltmangel
  • Å spise for fort, tygge maten for lite er faktisk en av de vanligste årsakene til magesyre-refluks og halsbrann.
  • Overspising, som overbelaster fordøyelsessystemet og fører til press og stinnhet i magen.
  • Alder
  • Spiserørsbrokk (Hiatus hernia).
  • Svangerskap, særlig siste trimester.
  • Hyppig inntak av ferdig prosessert mat.
  • Røyk
  • Alkohol
  • Store mengder kaffe

Det er fullt mulig å stimulere fordøyelsen og kroppens evne til å produsere mer magesyre med noen enkle tiltak og riktig kost. En god del matvarer og livsstilsvaner kan bidra til å balansere produksjonen av magesyre (HCL) og begrense symptomer som sure oppstøt.

 

7 gode tips for naturlig å styrke magesyreproduksjon:  

  •  Ikke drikke mye til måltidene, drikk vann før og etter mat
  • Ta en spiseskje eplesidereddik i litt vann rett før alle måltidene
  • Sitt ned med maten, sitt rolig og tygge maten godt = “Mindful eating”
  • Spise nok proteiner og sunt fett til alle måltid, siden proteiner stimulerer magesyre
  • Redusere inntak av sukker, tomme karbohydrater og prosessert mat
  • Spis grønnsaker, krydderurter, papaya, ananas, kiwi, ingefær, gurkemeie og galangal
  • Spis bitre grønnsaker som mørkegrønne bladsalater som rukkola, løvetann blader og andre bitre urter.
  • Bruk gjerne litt godt havsalt i maten (trenger endel salt for å lage saltsyre)
  • Reduser stress, benytt gjerne pusteøvelser eller meditasjon i hverdagen
  • Bevegelse, sørg for nok bevegelse som stimulerer tarmfunksjon

Hvordan teste for om du kan ha lite magesyre?

Du har kanskje kommeet over natron magesyretesten du kan utføre hjemme selv med 1/4-1/2 ts natron i litt vann, som du skal drikke på tom mage, når du står opp morgenen, og som sier at hvis du ikke har rapt innen fem minutter, så betyr dette at du har lav eller lite magesyre.

Jeg har selv forsøkt denne testen og tidligere anbefalt folk å teste selv hjemme på denne måten. Men jeg har alltid hatt litt problemer med å godta at dette stemmer, og har gjort mange dypdykk i forskningen, og finner absolutt ingen forskning som støtter denne teste, selv om til og med noen funksjonell medisinske klinikker tilknyttet større sykehus i USA også anbefaler denne enkle hjemmetesten.

Selv føler jeg det ikke gir helt mening å teste før mat, for da er jo magesyren på sitt laveste, siden den produseres etter behov basert på hva vi spiser. Jeg har testet den både før og etter mat. Før mat får jeg ingen rap, mens en kort stund etter mat, så raper jeg som bare det! 

Jeg tenker uansett hvis vi mistenker for lav magesyre, er det viktig å finne ut årsaken til dette, å gjøre noe med det. Dette er ting vi går veldig grundig igjennom i Regnbue Metoden, et 8 ukers programm for å optimalisere mage og tarm, og alt som følger med det, fra mentale sperrer til biokjemiske ubalanser.

 

På enkelte private klinikker og på sykehus kan du få utført en test som heter Heidelberg testen.

Her kan du se en veldig beskrivende video av Heidelberg testen:

Ønsker du en konsultasjon, har du noen spørsmål eller ønsker du å ta en prat, er du hjertelig velkommen til å bestille en gratis Bli-kjent-samtale.

Bestill her

Hold deg oppdatert!

Meld deg på e-post listen og få melding om nye artikler, forskning, tips eller oppskrifter.
Ikke bekymre deg, du vil ikke bli spammet 😊.

Du kan selvfølgelig melde deg av ved å klikke avmeld som står nederst i e-posten.