Kan vi spise oss yngre?

Sep 07, 2021
anti aldrings medisin, spis deg ung

DET VISER SEG AT SVARET ER JA!

En ny og utrolig spennende studie, mest sannsynlig første studie i sitt slag, viste at en gruppe voksne menn fikk reversert sin målbare biologiske alder med opptil 3,24 år på bare åtte uker. 

Gjennomsnittlig ga dette en reduksjon i biologisk alder på 1,96 år ved slutten av det åtte ukers programmet for de i behandlingsgruppen, sammenlignet med kontrollgruppen [1].

 

Tiltakene mennene gjennomførte var ikke på noen måter kontroversielle, risikofylte eller ekstreme, men gikk ut på kostendringer og enkle livsstil rutiner. Kontrollgruppen mottok ingen intervensjoner. (Grunnen til at en slik studie ble utført kun på menn er at det er for store biologiske forskjeller på kvinner og menn. Menn er mye mindre komplekst sammensatt derfor også enklere og rimeligere å forske på).

 

Det 8-ukers behandlingsprogrammet inkluderte kosthold, søvn, trening og avslapning veiledning, og tilskudd av probiotika og fytonæringsstoffer (plantenæringsstoffer). Kontrollgruppen levde slik som før, på Standard American Diet, nokså lik kostrådene fra vårt eget helsedirektorat.

 

Alder er den største risikofaktoren for nedsatt mental og fysisk funksjon og livsstil sykdommer, inkludert kreft, nevrodegenerasjon (som Parkinson og Alzheimer), type 2 diabetes og kardiovaskulær sykdom [2,3]. De økende helserelaterte økonomiske og sosiale utfordringene i vår raskt aldrende befolkning, er godt anerkjent og påvirker ikke bare de gamle, men deres familier, helsevesenet og totaløkonomien også. Mye spennende forskning viser at våre gener kun er ansvarlig for ca. 8-15% av sykdomsutvikling, resten er styrt av livsstil.

 

For tiden er de beste biokjemiske markørene i en persons alder alle basert på genetiske disposisjoner og mutasjoner kalt DNA-metyleringsmønstre [4]. Dette har fått noen forskere til å tenke at aldring i seg selv har sitt grunnlag i disse epigenetiske endringene over tid [5,6,7,8]. 

DNA-metylering er den biokjemiske prosessen hvor en metylgruppe blir lagt til et DNA molekyl. Metylgruppen vil kunne endre hvordan DNA kommer til uttrykk, og dermed hvordan genene opptrer, uten at selve DNA-sekvensen ("oppskriften") blir endret [9].

 

Dietten inneholdt kun lavglykemiske karbohydrater, det vil si korn, bønner, linser, frukt og grønt som ikke fører til høye blodsukkerstigninger. Dietten var hovedsakelig plantebasert, inklusive noe egg og lever.

Kosttiltakene inkluderte også et nokså høyt inntak av kosttilskudd, utvunnet fra planter, fytonæring som alle kan påvirke metyleringen. 

Tilskuddene besto for eksempel av vitamin- A og C, folat, betain (aminosyre i bla. rødbeter), Alfa-ketoglutarat (tilskudd av aminosyrer fra planteprotein), curcumin (fra gurkemeie), epigallocatechin gallat (EGCG fra grønn te), rosmarinsyre (fra rosmarin), quercetin (grønnaktig plantefarge) og luteolin (gulaktig plantefarge). 

Dietten ble daglig også supplert med et frukt- og grønnsakspulver, også rikt på polyfenoler (viktig plantenæring) og et probiotika tilskudd bestående av 40 millioner CFU Lactobacillus plantarum 299v. Denne bakteriestammen fra Lactobacillus er viktig for produksjon av folat i tarmen vår. L. plantarum som vi også finner i fermenterte grønnsaker, har vist seg å være en folat produsent i nærvær av PABA, en syre vi finner i matvarer som egg og kjøtt. Folat er veldig viktig for oss i reparasjon og dannelsen av nye celler og påvirker vårt genuttrykk [10].

 

I denne helhetlige studien la de også stor vekt på det mentale og fysiske i form av avslapningsteknikker, god søvn, mosjon og en lang og god fasteperiode i løpet av døgnet..

Alle utførte pusteteknikker to ganger daglig for å senke stresshormonet kortisol, som akkurat som forhøyet blodsukker, bidrar til tidlig aldring og inflammasjon. 

Mennene trente rolig til moderat, minst 30 minutter, fem dager i uken. Hvordan vår metyleringsevne påvirkes av trening, er lite studert ennå, men en studie gjort på 500 kvinner som trente vanlig Tai chi, var assosiert med redusert tap av metyleringsevne, så det lover godt [11].

Studien hadde som mål å optimalisere søvnen, med en anbefaling på minst syv timer per natt, siden mange eldre sliter med nattesøvnen. 

 

Det som er aller best ved denne studien er at endringene mennene gjorde er ting du kan komme i gang med selv på egenhånd, uten hjelp fra lege eller forskere. 

 

Du kan faktisk begynne å gjøre tilsvarende endringer akkurat nå!

Så sliter du med betennelse, lav energi og føler deg eldre enn du burde, så er det ikke noe å lure på! 

Selv har jeg spist nokså i tråd med rådene i denne studien i endel å nå (bortsett fra at jeg spiser litt mer kjøtt, fisk og fugl) og jeg kan fortelle at føler jeg meg mye yngre enn jeg gjorde for 10-20 år siden. Den gangen barna var små og tidsklemmen var stor, ble det både lite søvn, for ikke å snakke om altfor lite variert plantebasert kost, og jeg hadde en kropp med kroniske smerter og lite energi.

 

Hvis du ønsker hjelp, motivasjon, kunnskap og gode metoder for å komme i gang med en livsstil i tråd med denne studien, kan du delta i Regnbue Programmet som er basert på samme kost og livsstilsråd som i denne unike studien.

Her er det hovedfokus på alle farge- og næringsstoffene i plantene vi bør spise mer av, for å få i oss nok av det kroppen trenger for optimal funksjon.

Du får også forslag til pusteøvelser, tips til hvordan sove bedre, teknikker for reduksjon av indre stress og mosjon og tips til Qi-gong øvelser. 

Du finner mer informasjon om Regnbue Programmet her.

 

EKSTRA:

Etter at jeg tok studier ved Institute for Functional Medicine og lærte om viktigheten av en fargefull og fiberrik diett, endret livet seg.

Kara N. Fitzgerald, som er en av doktorene bak denne studien er ansvarlig for en del av forelesningene ved instituttet og hun har spesialisert seg på dette med metylering, som jeg finner så utrolig nyttig og fascinerende.

Det kan være veldig nyttig å gjennomføre noen genetiske tester for å avdekke svakheter ved din metyleringsevne, for på den måten kan du gi kroppen ekstra støtte på enkelte områder hvis du skulle trenge det. Dette er veldig god forebyggende medisin, men vi kan også se mønstre hvis det er blokkeringer, opp- eller nedreguleringer i metyleringen på vanlige blodprøver som du kan få tatt hos fastlegen.

Du kan også bestille testing gjennom meg om du skulle ønske det, eller du kan få tilsendt et spørreskjema, for å få en ide om kan trenge å vie litt ekstra oppmerksomhet rundt dette med metylering.

Referanser:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33844651/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25657847/

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27518561/

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29643443/

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30241605/

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23098078/

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24228927/

8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22265401/

9. https://no.wikipedia.org/wiki/DNA-metylering

10.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26577825/

11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22719790/

Ønsker du en gratis kartleggissamtale for å finne ut om min metode kan være noe for deg, så book en uforpliktende prat her

Bestill her

Hold deg oppdatert!

Meld deg på e-post listen og få melding om nye artikler, forskning, tips eller oppskrifter.
Ikke bekymre deg, du vil ikke bli spammet 😊.

Du kan selvfølgelig melde deg av ved å klikke avmeld som står nederst i e-posten.