GRATIS 😋 MATGUIDE

5 måter å spise mer krydder

adoptogene urter anti aldring ayurvedisk medisin beroligende urter blodsukker funksjonell medisin hormoner insulinfølsomhet lavendel medisinplanter medisinske urter mentalhelse naturmedisin regnbueprotokollen ro i kropp og sjel senke blodtrykk spis deg yngre spis regnbuen urter urter for avgiftning urter for bedre magesyre urter for fordøyelsen urter for indre ro urter for magen urter for søvn Jun 16, 2021
5 tips til bruk av urter

Krydderhyllen på kjøkkenet mitt ser jeg på viktigere enn medisinskapet på badet. Jeg bruker det til stort sett alle måltid, fra frokost skiven til gryteretter. Ikke bare gir de fantastisk smak, de inneholder en god del vitaminer og mineraler, de har medisinske egenskaper og de kan bidra med å ta livet av ugunstige bakterier i maten! 

Krydder og urter er kraftige antioksidanter fullpakket med vitaminer, mineraler og fytonæringsstoffer, og deres antiinflammatoriske, antibakterielle og antivirale egenskaper bidrar til å stimulere immunforsvaret.

Enda en fordel med krydder, er jo alle de fantastiske smakene de gir. Krydder stimulerer smakssansene våre, som er en viktig del av måltidet for å sette i gang fordøyelsen skikkelig. Mage- og gallesyre stimuleres for eksempel av bitterstoffer som vi finner i en god del urter. Det kan du lese mer om her. Det å stadig stimulere forskjellige smakssanser kan bidra til at du får mindre “cravings” fordi du rett og slett dekker flere av kroppens behov. Krydder gjør også matlagingen litt morsommere, som gir masse matglede.

Hvis du ønsker å inspirasjon til flere krydder i hverdagen din, så er dette noen morsomme ideer å utforske:

Drikke:

Kald:

Fyll opp en mugge med kaldt vann med friske urter i kjøleskapet hver dag, det gir så frisk og god smak.

Mine favoritter er koriander som har en frisk smak og rensende effekt på kroppen, eller sitronmelisse som også er veldig frisk og har en beroligende effekt på nervesystemet vårt!

Avkjøl en god urtete og nyt når du måtte ønske det. Te med litt bitter smaker som grønn te og løvetann te hjelper kroppen å sette igang fordøyelsessafter, så er fint hvis du vil ha litt drikke med smak til maten.

Hvis du ikke liker bittert, er dette en fin måte å venne seg til å like bitterstoffer i aten bedre.

Varm:

Bruk gjerne tørket krydder som te og bland deg den teen som passer deg best. Salvie er en av mine favoritter og er en fantastisk urt å brygge te på. Den har så mange flotte egenskaper som at den er hormonbalanserende, blodsukkerregulerende, blodtrykkssenkende, rensende og beroligende. Hva mer kan du ønske deg fra en liten plante!?

Varm melk med forskjellige krydder blir også stadig mer populært. bruk gjerne en nøttemelk som erstatning for kumelk, det smaker enda bedre med gode krydder som gurkemeie, kanel, kardemomme, nellik og muskat som alle har forskjellige smaker og fantastiske egenskaper for helsen. Gurkemeie er en av de mest anti-inflammatoriske krydderne vi har lett tilgjengelig. Du kan bruke pulveret rett fra krydderboksen eller hakke opp litt fersk rot. 

Kanel kan være til god hjelp hvis du har utviklet litt insulinresistens, som er veldig vanlig når østrogennivået i kroppen synker i overgangsalderen.

Salater og smørbrød:

Tilsett gressløk, basilikum, koriander, holy basil (tulsi) eller mynte til grønne salater, tunfisk- eller kyllingsalat eller bare ha det på toppen av brødskiven. 

En god salt blir enda bedre hvis du legger til litt ferske urter eller bruker tørket krydder i en olje og eddik basert dressing. Hvitløk, oregano, timian, basilikum er alltid gode å ha for hånd og har alle mange helsebringende fordeler fra å senke kolesterol til å balansere blodsukkeret til å regulere blodtrykk.

Ris, kornblandinger og brød:

Ris er godt å “spice up” med litt forskjellige spennende krydre. Tilsett, alt fra safran eller gurkemeie til kardemomme, kanel eller muskat. Kornblandinger og brød blir ekstra gode ved å blande inn litt middelhavssmaker som oregano, basilikum, merian og timian!

La de deilige smakene varme kroppen din, kile smaksløkene, vekke sansene dine samtidig som de helbreder og balanserer kropp og sjel. 

Grønnsaker:

Når du koker, damper, steker eller ovnsbake grønnsaker blir de ekstra gode bare ved å ha over litt olivenolje, havsalt og noen tørkede urter. Det er den letteste måten å få alle grønnsaker til å smake himmelsk! Mange butikker har forskjellige gode ferdigblandinger, som gjør det enda enklere å bruke mer krydder i hverdagen. En av mine favoritter er stekt sopp med Umami krydder, stekte poteter med Allround krydder, tomater, aubergine og squash med Pizzakrydder eller Garam Masala, rotgrønnsaker med kanel, gurkemeie og spisskummen. 

En god dip og rå grønnsaker er ekstra godt i sommervarmen. Bruk litt yoghurt eller rømme med en ferdig krydderblanding og litt godt salt og kos deg med skikkelig god samvittighet.

Kjøtt og fisk:

Mariner kjøtt og fisk i litt olje, havsalt og masse deilige krydder før du steker, damper eller griller det. Det kan faktisk ikke bli feil! Estragon, sennepsfrø og fennikel er veldig godt til fisk, eller lag en curry marinade som er digg til både kjøtt, fisk og kylling. Til kjøtt er det godt med rosmarin, timian, oregano, merian eller estragon. 

 

🌈 La dette bli sommeren du leker deg med krydder, urter og litt nye smaker!

 

🌱 Her kan du laste ned en enkel billedlig oversikt over egenskaper til de vanligste urtene i mitt “medisinskap”!

Ønsker du en konsultasjon, har du noen spørsmål eller ønsker du å ta en prat, er du hjertelig velkommen til å bestille en gratis Bli-kjent-samtale.

Bestill her

Hold deg oppdatert!

Meld deg på e-post listen og få melding om nye artikler, forskning, tips eller oppskrifter.
Ikke bekymre deg, du vil ikke bli spammet 😊.

Du kan selvfølgelig melde deg av ved å klikke avmeld som står nederst i e-posten.