Syk av supermat?
Jan 02, 2023
Kan supermat holde deg igjen fra å bli frisk?
De siste årene har plantebasert kost, veganisme og viktigheten av både farger og fiber fått enormt stor oppmerksomhet og mange har kastet seg på denne supersunne livsstilen.
Selv er jeg en av de som snakker varmt om å få i oss masse mat fra planteriket hver eneste dag. Jeg utfordrer til å telle "plantepoeng" og aller helst teller minst 7 forskjellige farger i uken. Plantene er ren supermat, fordi de inneholder naturlige utallige fytokjemikalier, som er plante biokjemiske substanser, som har ren medisinsk effekt for oss.
Men også planter og for mye “supermat” kommer med en bakside, akkurat som all annen medisin, så er det dosen som er avgjørende.
De aller fleste planter, frø, sopp og nøtter inneholder det som kalles anti-næringsstoffer som er plantenes forsvarsmekanismene mot skadelige mikrober, og for ikke å bli spis så de skal overleve, eller ikke bli fordøyet, slik at de kan frø seg.
Disse stoffene kan være giftige i store mengder, da særlig for bittesmå insekter og skadedyr, mens de fleste mennesker tåler disse plantestoffene i normale mengder. Mange av disse stoffene har også positiv effekt når vi får i oss passe dose.
Gluten er et slikt anti-beitestoff. Det har du sikkert hørt om?
Gluten tilhører den gruppen som kalles lektiner, som vi ikke danner enzymer til å bryte dette ned i tarmen, så hvis alt går som det skal så blir mesteparten av glutenproteinet med avføringen ut igjen, og slik er det med mange av disse antibeitestoffene. Resten er tar de gode bakteriene i tarmen vår seg av.
Oksalat
Et annet anti-beitestoff som ikke har fått like mye oppmerksomhet som gluten, er oksalsalat.
Oksalat dannes fra en syre, kalt oksalsyre som de aller fleste levende organismer lager, inklusive deg og meg. Litt oksalsyre håndterer kroppen fint. Vi skiller syren ut gjennom nyrene og ut med urin.
En av de store utfordringene rundt mye oksalsyre er at den tiltrekker seg mineraler og enkelte vitaminer, og den er spesielt glad i kalsium, magnesium, kalium, sink og B-6.
Når syren binder seg til et mineral dannes det et krystall, et skarpt og glassaktig krystall. Som regel er det så lite at det fortsatt kan skilles ut med urin, men når vi spiser veldig mye oksalsyre i kosten kan det hope seg litt opp og disse krystallene kan vokse seg større og de kan danne kalsifiseringer og steindannelser i celler og vev. Det er godt kjent at det er disse okalatene som danner nyrestein, som ikke er en helt uvanlig helseplage for mange (særlig menn, mens kvinner får opphopning i kroppen forøvrig). Disse pasientene får ofte beskjed om å trappe ned på grønnsaker som er ekstra rike på oksalsyre.
Nå tenker du kanskje, “Jammen, dette kan da ikke stemme?" Onkel Terje sliter jo med nyrestein, og han spiser jo nesten ikke grønnsaker?”
Som sagt, nesten alle levende organismer lager oksalsyre. Vi også, men de fleste av oss lager ikke så mye. Noen kan ha en genetisk mutasjon som gjør at vi produserer mer, men det er nokså sjelden. Den vanligste årsaken til at vi selv lager oksalsyre er fra overvekst av candida og annen sopp.
Plages du av mye sopp, har du nok mest danner du nok mye oksalater du også.
Oksaltintoleranse?
Tilbake til oksalater fra maten vi spiser. Er du en som spiser sunt, kanskje supersunt, med masse smoothies som inneholder nøtter, frø, spinat, rødbeter eller søtpotet både frokost og lunsj.
Har du i tillegg kuttet ut melk eller gluten, eller kanskje begge deler? Ofte bytter vi faktisk brød og bakverk ut med mel basert på mandler, nøtter eller melsorter fra mer oksalatrike korn enn hvete, og meieriprodukter blir ofte byttet ut med plantemelk fra nøtter eller havre?
Topper du det med å bytte ut grøt eller yoghurt med chiapudding av mandel- eller cashewmelk, da begynner plantepoengene som inneholder mye oksalat, å overgå selv det en super-duper-woman kan håndtere.🫣
Hvor mye oksalt kan vi spise?
En normal frisk kropp klarer stort sett å håndtere opp til rundt 220-300 mg oksalsyre i døgnet.
50 gram fersk spinat inneholder rundt 500-600 mg med oksalat, 1 kiwi inneholder omtrent 55 mg oksalat, 1 dl mandler inneholder cirka 290 mg og ½ dl chiafrø rundt 260 mg
Hvis dette er ingredienser du ofte spiser mye av, og kanskje putter i smoothien din ofte, så kan en vanlig smoothie lett inneholde 1000 mg med oksalater, tilsvarende det kroppen klarer å håndtere på vanligvis 5 dager, bare i en drikke.
Det er faktisk noe å tenke over for alle og enhver.
Siden oksalsyre binder seg til mineraler, særlig til kalsium, er det anbefalt å spise meieriprodukter sammen med bær og grønnsaker som inneholder mye oksalsyre og oksalater.
Kanskje er det ikke helt tilfeldig at vi gjennom tidene i forskjellige kulturer har spist nettopp fetaost med spinat, chevre med rødbeter og smør og melkebaserte sauser sammen med poteter?
På denne måten binder kalsium seg til oksalsyren allerede i tarmen, og har større mulighet for å bli med avføringen ut, uten at den kommer rundt i kroppens sirkulasjonssystem.
Planter som inneholder ekstra mye oksalat:
- Spinat
- Søtpoteter
- Rødbeter
- Chiafrø
- Mandler
- Kiwi
- Rabarbra
- Gurkemeie
- Kakao
- Chiafrø
- Bringebær
- Bjørnebær
- Gulrøtter
- Poteter
Spiser du mye av disse “supersunne” plantene, men likevel ikke får de resultatene du fortjener, så kan det hende du bør sjekke om du har for mye oksalater i kroppen?
Siden disse sylskarpe oksalatene kan skape irritasjon og inflammasjon rundt i kroppens mange vev, er oksalater også en velkjent histamin trigger, som kan bidra til at du skiller ut ekstra mye histaminer. Mange tar derfor lett feil av histamin- og oksalatrik mat som trigger til histamin intoleranse.
Hvordan unngå oksalat problemer?
Det er mange ting du kan gjøre for å hjelpe kroppen å håndtere oksalater bedre.
Sørg for å alltid å spise noe kalsium rikt som ost, smør, melk eller yoghurt sammen med disse plantene. Hvis du ikke tåler meieriprodukter, så anbefaler jeg deg også å finne ut av hva som er årsaken til dette, så kanskje du kan gjøre noe med det først.
Bruk sitronsyre til rå mat, som hjelper til å løse opp krystall formasjonene. Press litt sitronsaft over salat og grønnsaker og gjerne over bær og frukt også. Igjen, hvis du ikke tåler sitrus, vil det hjelpe å kutte mye ned på oksalater for en periode, siden mye oksalat øker histaminutskillelse, som igjen kan øke sensitivitet for sitrus.
Siden vi heller ikke danner enzymer til å bryte ned oksalat, får vi hjelp av bakterier i tarmen til dette, så vi ikke skal ta de opp. Vi har spesialiserte bakerier kun til dette som kalles Oxalabacter formigenes, men de ser ut til å være en utdøende rase, siden de er så følsomme for antibiotika og sprøytemidler. Derfor mp vi ofte belage oss på Lactobasillene og Bifidobakterienes hjelp i steden.
Disse bakteriene er det aller mest av i tykktarmen og mindre i tynntarmen der vi tar opp mesteparten av maten. Mange som sliter med lekk tarm, vil derfor ha ekstra stor utfordring med oksalarik mat, siden mye av anti-beitestoffene da kan "lekke" over i blod- og lymfesystemet hvor de kan skape immunreaksjoner.
Dette var bare en kort introduksjon til dette med oksalater, som er noe jeg hjelper mange med om dagene. Jeg kommer til å skrive flere artikler rundt dette viktige temaet.
Jeg har laget en utfyllende QUIZ - en selvtest som du kan ta for å finne ut om det kan være histaminer eller oksalater akkurat du strever med. Du finner den HER.
Det er viktig for meg å vite hva du lurer på, hva du ønsker å lese mer om og hva du føler selv du kan trenge hjelp til for å ta gode matvalg fremover, så send meg veldig gjerne en e-post med spørsmål som jeg kan prøve å besvare i fremtidige poster på sosiale medier og skrive forklarende artikler rundt.
🌈 I kurset mitt Regnbue Metoden, får du god hjelp med hvordan du skal håndtere og etterhvert tåle oksalater igjen. Du kan lese mer om kurset mitt her: https://www.bioboost.no/regnbuen
Ønsker du en gratis kartleggissamtale for å finne ut om min metode kan være noe for deg, så book en uforpliktende prat her
Hold deg oppdatert!
Meld deg på e-post listen og få melding om nye artikler, forskning, tips eller oppskrifter.
Ikke bekymre deg, du vil ikke bli spammet 😊.
Du kan selvfølgelig melde deg av ved å klikke avmeld som står nederst i e-posten.