GRATIS 😋 MATGUIDE

Syk av supermat?

Jan 02, 2023
Oksalat oksalater oksalsyre

Kan supermat holde deg igjen fra å bli frisk?

De siste årene har plantebasert kost, veganisme og viktigheten av både farger og fiber fått enormt stor oppmerksomhet og mange har kastet seg på denne supersunne livsstilen.

Jeg selv er en av de som snakker varmt om å få i oss mat fra planteriket hver eneste dag, at vi skal telle plantepoeng og aller helst teller minst 7 forskjellige farger i uken, og gjerne om dagen. Plantene er jo ren supermat, fordi de inneholder naturlige utallige fytokjemikalier, som betyr plante substanser, som virker som ren medisin for oss. 

Men også plantene og for mye “supermat” kommer med en bakside, og akkurat som med all annen medisin, så er dosen avgjørende.

De aller fleste planter, frø, sopp og nøtter inneholder det som kalles antinæringsstoffer som er plantenes forsvarsmekanismene, for ikke å bli spist, så de skal overleve og for eksempel kunne frø seg. 

Disse stoffene kan være giftige i store mengder, da særlig for insekter og skadedyr, mens de fleste mennesker tåler disse plantestoffene i små mengder. Noen kan også ha positiv effekt hvis vi får i oss passe dose.

Gluten er et antibeitestoff. Det har du sikkert hørt om? Gluten tilhører den gruppen som kalles lektiner, og vi har ikke enzymer til å bryte dette ned i tarmen, så hvis alt går som det skal så blir glutenproteinet med avføringen ut igjen, og slik er det med mange av disse antibeitestoffene. 

 

Oksalat

Et annet antibeitestoff som ikke har fått like mye oppmerksomhet er oksalsalat. Dette dannes fra en syre, kalt oksalsyre som de aller fleste levende organismer lager, inklusive deg og meg, og litt oksalsyre håndterer kroppen fint. Vi skiller syren ut gjennom nyrene og ut med urin. 

En av de store utfordringene rundt mye oksalsyre er at den tiltrekker seg mineraler og enkelte vitaminer, og den er spesielt glad i kalsium, magnesium, kalium, sink og B-6. Når syren binder seg til et mineral dannes det et krystall, et skarpt og glassaktig krystall. Som regel er det så lite at det fortsatt kan skilles ut med urin, men når vi spiser veldig mye oksalsyre i kosten kan det hope seg litt opp og disse krystallene kan vokse seg større. Det er godt kjent at det er disse okalatene (oksalsyre- og for eksempel kalsiumkrystaller) som danner nyrestein, som ikke er en helt uvanlig helseplage for mange. Disse pasientene får ofte beskjed om å trappe ned på grønnsaker som er ekstra rike på oksalsyre.

Nå tenker du kanskje, “Jammen, dette kan da ikke stemme?" Onkel Fridtjof sliter jo med nyrestein, og han spiser jo nesten ikke grønnsaker?” 

Som sagt, nesten alle levende organismer lager oksalsyre. Vi også, men de fleste av oss lager ikke så mye. Men noen kan ha en genetisk mutasjon som gjør at vi produserer mer, men det er nokså sjelden. Det som er mindre sjelden er at sopp som i candida, er kanskje den organismen som lager aller mest oksalsyre. Så plages du av mye sopp, har du nok mest danner du nok mye oksalater du også.

Kanskje onkel Fridtjof er veldig glad i søtt og ikke engang er klar over at han har mye sopp, som er med på å lage nyrestein hos ham?

 

Oksaltintoleranse?

Men tilbake til deg, som spiser sunt, kanskje supersunt, masse smoothies med spinat, rødbeter og søtpotet både middag og lunsj. Kuttet ut melk eller gluten, eller kanskje begge deler? Vanlig brød og bakverk er byttet ut med mel basert på mandler og nøtter og meieriprodukter er byttet ut med plantemelk som havre? Og hvis grøt eller yoghurt er byttet ut med chiapudding av mandel- eller cashewmelk, da begynner plantepoengene som inneholder mye oksalat, å overgå selv det en superwoman kan håndtere.

 

En normal frisk kropp klarer stort sett å håndtere opp til rundt 220 mg oksalsyre om dagen, fordelt på 2-4 måltider.

50 gram fersk spinat inneholder rundt 500-600 mg med oksalat, 1 kiwi inneholder omtrent 55 mg oksalat, 1 dl mandler inneholder cirka 290 mg og ½ dl chiafrø rundt 260 mg 

Hvis dette er ingredienser du ofte spiser mye av, og kanskje putter i smoothien din, så kan en vanlig smoothie lett inneholde 1000 mg med oksalater, tilsvarende det kroppen klarer å håndtere på vanligvis 5 dager, bare i en drikke.

Det er faktisk noe å tenke over for alle og enhver. 

Siden oksalsyre binder seg til mineraler, særlig til kalsium, er det ofte fint å innta meieriprodukter sammen med bær og grønnsaker som inneholder mye oksalsyre og oksalater.

Kanskje er det ikke helt tilfeldig at vi gjennom tidene i forskjellige kulturer har spist nettopp fetaost med spinat, chevre med rødbeter og smør og melkebaserte sauser sammen med poteter?

På denne måten binder kalsium seg til oksalsyren allerede i tarmen, og har større mulighet for å bli med avføringen ut, uten at den kommer rundt i kroppens sirkulasjonssystem.

Planter som inneholder ekstra mye oksalat:

  • Spinat
  • Søtpoteter
  • Rødbeter
  • Chiafrø
  • Mandler
  • Kiwi
  • Rabarbra
  • Gurkemeie
  • Kakao
  • Chiafrø
  • Bringebær
  • Bjørnebær
  • Gulrøtter
  • Poteter

 

Spiser du mye av disse “supersunne” plantene, men likevel ikke får de resultatene du fortjener, kan det hende du bør sjekke om du har for mye oksalater i kroppen? Siden de sylskarpe oksalatene kan skape irritasjon og inflammasjon rundt i kroppens mange vev, er oksalater også en histamintrigger, som kan bidra til at du skiller ut ekstra mye histaminer. Mange tar derfor lett feil av histamin- og oksalatrik mat som trigger til histaminintoleranse, og oksalater kan være en underliggende årsak til at du skiller ut for mye 

 

Det er mange ting du kan gjøre for å hjelpe kroppen å håndtere oksalater, som å sørge for å alltid spise noe kalsiumrikt som ost, smør eller yoghurt sammen med disse plantene, og bruke sitronsyre til, som hjelper til å løse opp krystall formasjonen.

Hvis du ikke tåler hverken meieriprodukter eller sitrus, så anbefaler jeg deg også å finne ut av hva som er årsaken til dette, så kanskje du kan gjøre noe med det også.

 

Dette var bare en kort introduksjon til dette med oksalater, som er noe jeg hjelper mange med om dagene. Jeg kommer til å skrive flere artikler rundt dette viktige temaet, så send meg veldig gjerne en e-post med spørsmål som jeg kan prøve å besvare i fremtidige poster på sosiale medier og skrive forklarende artikler rundt. 

Jeg har laget en utfyllende QUIZ - en selvtest som du kan ta for å finne ut om det kan være histaminer eller oksalater du strever med. Du finner den HER.

Det er viktig for meg å vite hva du lurer på, hva du ønsker å lese mer om og hva du føler selv du kan trenge hjelp til for å ta gode matvalg fremover.

Ønsker du en konsultasjon, har du noen spørsmål eller ønsker du å ta en prat, er du hjertelig velkommen til å bestille en gratis Bli-kjent-samtale.

Bestill her

Hold deg oppdatert!

Meld deg på e-post listen og få melding om nye artikler, forskning, tips eller oppskrifter.
Ikke bekymre deg, du vil ikke bli spammet 😊.

Du kan selvfølgelig melde deg av ved å klikke avmeld som står nederst i e-posten.