Hørt om faste imiterende diett?

Oppdatert: 7. april 2020

Kanskje dette er noe for deg ?


I januar 2018 kom det ut en veldig spennende bok av professor Valter Longo, The Longevity Diet, om fett tap og anti-aldrings fordelene med kalori- begrensning med. Boken ble raskt en bestseller og mange lesere rundt i verden har kunnet rapportere diettens mange gode helsegevinster.Men hva er faste imiterende diett?


Jo, det er en faste lignende diett (Fasting Mimicking Diet - FMD), vitenskapelig utviklet og klinisk testet av forsker og professor Valter Longo, leder for Longevity Institute ved University of Southern California. Dietten går ut på å “lure” kroppen til å tro at den faster i 3-5 dager. Ved å spise etter en nøye planlagt måltidsplan over fem dager, er målet å la kroppen komme i en faste-modus, med alle de samme helsebringende effektene en ekte faste har. Enkelt sagt er det faste med litt mat!

Dietten har skapt mye oppmerksomhet verden over og har vært vitenskapelig banebrytende og blitt forsket på med gode resultater innen kreft, immunitet, autoimmune-, nevrodegenerative-, hjerte-, og karsykdommer, diabetes, overvekt og anti-aging.


Hva er fordelene ved å la kroppen tro at den faster?


Valter Longo startet forskningen på faste i forbindelse med hans nysgjerrighet på hva som gjør at enkelte mennesker lever lengre enn andre, og kom frem til at felles trekk ved folkeslag som lever lengst er at de har lavere kalori inntak enn gjennomsnittet og at de spiser lite animalsk fett og protein. Han fant fort ut at faste er en naturlig del for hvordan kroppen heler seg selv og sørger for at eldre dysfunksjonelle celler dør og erstattes av friske nye.Du har kanskje merket at hvis du er skikkelig syk, så mister du appetitten og spiser så lite som mulig?

Dette kan se ut som om er en naturlig prosess i kroppen som hjelper for mest mulig effektiv tilheling.


Hvor ofte kan det være lurt å faste?


Ved kreft, overvekt, og sykdom er faste imiterende måltidsplanen anbefalt følges i 5 dager per måned. Dette betyr at du kan gå tilbake til normal sunn livsstil og kosthold gjennom resten av måneden. For friske folk, kan det være fint å gjøre en 3-5 dager faste 1-4 ganger i året.

I den populære 5:2 dietten for vektreduksjon, er et eksempel på faste 2 ganger i uken, med kalorirestriksjoner i tråd med Longos anbefalinger, bortsett fra at denne ikke legger noe særlig vekt på type mat og næringsinnhold. De resterende 5 dagene spiser man vanlig.


Hvordan er næringssammensetningen i faste imiterende diett?


Faste imiterende matplanen inneholder lite karbohydrater, lite proteiner, mens den inneholder rikelig med gode fettsyrer. Faste imiterende diett-planen gjør at kroppen din kan forbli i en faste-lignende modus som kalles ketose. Dette er når kroppen som utløser et sett proteksjonistiske tiltak som kroppen har utviklet gjennom evolusjonen, da maten var knapp og ikke lett å finne og oppbevare. Det lar kroppen din optimalisere ytelsen og kroppen fungerer godt under slike omstendigheter.


Hvordan gjennomføre en faste imiterende diett?


Valter Longo selger en pakkeløsning av dietten for 5 dager. Den er nokså dyr og består av alt du trenger for 5 dager. Den er basert på suppe pulverposer, energi-bars, oliven snacks, teposer, glyserin-drikke, omega 3 tilskudd og vitamin/mineral tilskudd. Du kan bestille den selv her: https://prolon.eu/no/

Pakken kan også bestilles gjennom BioBoost og kommer da på ca. 3200,- Dette kan variere litt med valuta svingninger og det er rabatt ved bestilling av flere pakker på en gang. Send en e-post med bestilling til bio@bioboost.no

En av årsaken til den høye prisen for ferdig produktet Prolon, er at det støtter kreftforskning og alt overskudd går til dette formål.Hvis du ønsker å lage maten selv kan du kjøpe en matplan gjennom BioBoost. Du kan i så fall velge mellom en matplan basert på supper og matvarer du kan kjøpe ferdig eller du kan lage all maten selv fra bunn!

I noen tilfeller ved alvorlig sykdom som sterk inflammasjon eller kreft i tarmen, kan det være gunstig å gjennomføre imiterende faste diett med en flytende elemetal diett istedenfor fast føde. Ta kontakt for råd om dette.


Deltar du på faste imiterende diett kurs her på BioBoost på Bekkestua, får du veiledning og hjelp til å velge hvilken plan som er best for deg, hvor du kan se igjennom de forskjellige oppskriftene og alternativene.

Kurset går over 3 kvelder. Det første er et faste forberedende kurs, den andre kvelden er praktisk rettet og foregår 14 dager etter første kurskveld, hvor du mest sannsynlig har kommet igang med en faste periode. Du får også tips og råd om hvordan fortsette å implementere både faste imitering og periodevis faste i din livsstil.

Den 3 kurskvelden handler mer om detox - avgiftning og støtte av leverfunksjon som også er sentralt i hvordan oppnå et langt og godt liv.

Det er få deltagere per kurs og du vil få tilgang til en facebook gruppe med støtte fra gruppen og ernæringsterapeut.


Les mer om Faste Imiterende Diett Kurs her
Hvordan oppleves en faste imiterende diett?


Mange synes det å faste er nærmest umulig, mens andre liker det. Den tredje dagen pleier å være den aller værste for de fleste, og det er på dette tidspunkt at de mest helsemessige fordelene ved å faste virkelig setter inn.

Det er vanlig å få en “detox-hodepine” eller en influensa lignende følelse i kroppen etter ett par dager. Etter tre dager, når kroppen begynner å produsere ketoner og har blitt “fett adaptert” er det mange som erfarer at de får en klarhet i hodet og merkbart økt energi.


Da Longo først forsøkte å rekruttere kreft pasienter til å gjennomgå faste, var det med vann-faste. Da var det ingen frivillige som ville være med på studien, og andre leger trodde han var gal som ville sulte kreftpasienter. Dette var starten på hvordan han nøye utviklet en næringsmodell med litt mat, som fortsatt ga pasienten samme faste fordeler. Alle disse studiene utførte han på mus. Han forsøkte å selge inn konseptet igjen, med vanlig hjemmelaget mat, men sykehusene syntes det var for krevende å tilby kreftpasienter spesialtilpasset kost. Dette resulterte i at Longo utviklet ProLon, den ferdig sammensatte dietten som kommer med alt du trenger til en FMD i en delikat eske.

ProLon esken føltes nok mer som en medisin løsning for kreft legene, som raskt fikk samlet 50 pasienter til det første forsøket med kreftpasienter som gjennomgikk både stråling og faste imiterende diet med ProLon.


Hvem bør ikke faste?


Barn og unge i vekst bør ikke faste.

Heller ikke gravide og ammende!

Har du BMI* <18,5 bør du heller ikke faste.


*BMI er en forkortelse for Body Mass Index. Denne indeksen bruker følgende enkle formel for å indikere forholdet mellom en persons vekt og høyde. BMI = vekt (kg) / høyde (m) / høyde (m)


Her kan du lese mer om hvem som kan ha glede av å faste:

https://prolon.eu/no/is-prolon-for-me/


Hva sier forskningen om faste imiterende diett?


Her kan du lese alle forsknings artiklene som er publisert verden over, basert på faste og imiterende faste: https://valterlongo.com/scientific-articles/

61 artikler på anti-aging: https://valterlongo.com/scientific-articles/#tab-id-6

27 artikler på kreft: https://valterlongo.com/cancer-for-doctors/

15 artikler på nevrodegenerative sykdommer: https://valterlongo.com/neurodegenerative-diseases-for-doctors/

6 artikler på autoimmunitet: https://valterlongo.com/autoimmune-diseases-for-doctors/

4 artikler på kardiovaskulære sykdommer: https://valterlongo.com/cardiovascular-diseases-for-doctors/

2 artikler på diabetes og overvekt: https://valterlongo.com/cardiovascular-diseases-for-doctors/

YouTube:

Her finner du mange fine video presentasjoner og intervjuer med Valter Longo: https://www.youtube.com/watch?v=xvx38rYU9yE

614 visninger0 kommentarer

BioBoost 

Nadderudveien 6A

1357 Bekkestua

Tel: +47 918 52721

© 2021 BioBoost

  • Instagram
  • Facebook Social Ikon
  • Linkedin Sosiale Ikon
  • Pinterest